web analytics

Trainingtips

 

Omdat ik van veel agility enthousiastelingen al veel tips heb gekregen om zoveel mogelijk rendement uit de trainingen te halen wil ik op deze pagina een aantal van deze trainingsmogelijkheden beschrijven, zodat een ander er ook zijn voordeel mee kan doen.

 

Deze manier van trainen werkte goed voor mijn honden, maar zal voor elke andere hond misschien niet het gewenste resultaat geven.

 

Tip1 – De Slalom (paaltjes)
Tip2 – De Katteloop
Tip3 – De Katteloop, deel 2

 

 

 

 

 

De Slalom (paaltjes)

 

Met Indy heb ik de slalom aangeleerd met de schaatsmethode en de strippen bij de KG Utrecht eo. Dus speeltje in je hand, handler aan de ene kant en de trainer aan de andere kant en dan door de paaltjes heen loodsen.
We trainden toen maar 1x per week, dus je kunt je voorstellen dat het wel wat weken duurde voordat Indy de paaltjes zelf op zocht. Eigenlijk ging dat pas, nadat ik na 1 1/2 jaar met Skay op een andere manier ging trainen.

 

Met Skay begon ik met de channel-wire. De paaltjes uit elkaar met strippen er langs en Skay alleen maar door de paaltjes sturen. Ik had zelf 12 paaltjes aangeschaft. Dus ging bijna dagelijks met de paaltjes en 2 honden naar het park, waar ze ook uitgelaten worden, en liet allebei de honden een keer of 4 door de paaltjes rennen. Op dat moment nog geen slalom.

 

Nadat Skay geen angst meer vertoonde voor die vreemde palen, zette ik ze steeds dichter bij elkaar. Tot het moment daar was, dat ze zo dicht bij elkaar stonden dat hij vanzelf al in de slalom ging. En Indy deed natuurlijk gewoon mee.
Omdat ik nu ook trainde bij de kynologenclub NWV en bij de kringgroep van de boxervereniging, trainde Skay dus 2x bij een club en zo’n 3x per week in het park.
Na 3 maanden training liep hij de slalom redelijk goed, ik moest hem nog wel veel ondersteunen en had ook nog wel wat problemen met links of rechts lopen.
De resultaten kun je zien op http://www.youtube.com/watch?v=VjDkueeFGy0

 

Inmiddels loopt Skay de slalom links en rechts, zoekt zelf de goede insteek en kan ik hem op afstand de palen insturen. Hij heeft niet de snelheid in de palen die borders en belgen wel ontwikkelen, maar voor een boxer is hij behoorlijk snel en onafhankelijk van mijn steun.

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Katteloop

 

Om een goed raakvlak te krijgen is het van belang dat je de gang van de hond kan beïnvloeden. Daar zijn verschillende methodes voor.
Bij Boxers heb je nog een bijkomstig probleem. Het zijn enthousiaste springers en komen vrij snel in galop.

 

Nu zijn Indy en Skay 2 heel verschillende boxers.
Indy is wat voorzichtiger en ook wat angstig terwijl Skay de wereld als 1 grote speelplaats ziet. Heeft nergens geen angst voor, maar krijgt hij een vervelende ervaring, dan ontwijkt hij die situatie sterk. Zo had hij eens een flyer op de wip, duurde een aantal weken voordat hij het vertrouwen weer had om erover te gaan.
Ik heb dus voor beide honden een andere manier moeten vinden om de katteloop aan te leren.

 

Indy was heel voorzichtig en kon ik haar aangelijnd en met voertjes de katteloop laten betreden. Ze ging vrij rustig en op het raakvlak leerde ik haar de zitmethode aan.
Toen ze eenmaal onaangelijnd over de katteloop ging, kon ik er naast blijven lopen en haar onderaan met behulp van een voertje laten zitten. Daarna ging ik de snelheid ophogen door zelf sneller te lopen en over te gaan naar de zoekmethode. Dus onderaan de katteloop een voertje en met behulp van het zoekcommando zelf het raakvlak op laten zoeken. Dit ging vrij goed, maar afgelopen seizoen begon ook Indy weer te springen vanaf het raakvlak. Dus ik ga bij Indy ook de methode introduceren die ik met Skay doe.

 

Met Skay ben ik begonnen met de zoekmethode. Hij had geen angst en met een paar weken ging hij al als een speer over de katteloop. Ik wilde hem niet remmen in zijn snelheid, dus liet hem maar gaan.
Maar hij stuiterde behoorlijk over de raakvlakken, de afloop en de oploop.
Tijdens een cursus moest een cursist hem de zitmethode aanleren. Skay trok zo hard bij de zitmethode op de schutting dat hij haar omver trok en ze belandde boven op mij.
Dus ben ik begonnen om hem te conditioneren op de targetmethode.
Van de GG cursus was hij al bekend met het clickeren, dus target touch aangeleerd.
Target onderaan de katteloop en flink roepen touch. Maar nog niet het gewenste resultaat. Waarschijnlijk is het target te klein.

 

Nu gebruik ik als target een plankje van ongeveer 30 x 20 cm, bovenkant blauw en onderkant wit geschilderd. Heb hem alleen nog maar geconditioneerd met de plank. Dus touch met poot, clickeren en beloning. Dagelijks ongeveer een minuut of 5. Het duurde wel een paar weken voordat hij op mijn commando zijn poot op de plank zette.

 

Dit seizoen ga ik dat uitbreiden door deze plank onderaan de katteloop te leggen en probeer met de 2on, 2off methode zijn gang te beïnvloeden. Ga het met de blauwe kant goed, draai ik mijn plank om en pak de witte kant.
Ga eerst de afloop trainen en in een later stadium de oploop.

Nu maar hopen dat hij zijn gang laat beïnvloeden door mij en dat het raakvlak geen probleem meer zal zijn en geen toevalligheid als hij hem een keer raakt.

Wanneer dit goed lukt met Skay zal ik jullie op de hoogte houden van onze vorderingen.

terug

 

 

 

 

 

De katteloop deel 2

Nadat ik verschillende technieken had uitgeprobeerd, kwam ik  via de bandlist een workshop “Total Touch” tegen. Deze werd gegeven door Pim en Michelle Taffijn. Behoorlijke bekende gezichten in de behendigheidswereld. Het is een techniek gebaseerd op de touch techniek, waarbij er direct een beloning komt als de hond de touch goed uitvoert. nadat we een zaterdagochtend de basisprincipes uitgelegd hebben gekregen zijn we natuurlijk gelijk met dit apparaat aan de gang gegaan. Gelukkig ben ik in het bezit van een katteloop deel en een tafel, is natuurlijk zelf ook prima te maken, heb ik ook gedaan, dus er werd elek avond een kwartiertje uitgetrokken om Skay dit aan te leren. Tot mijn verbazing had hij het razendsnel door, hij was natuurlijk al op de hoogte van het touch commando, maar wist snel dat hij de beloning uit dat apparaat kon halen. De total touch natuurlijk ook meegenomen naar de training, maar daar ging het iets minder. Maar er zat zeker verbetering in. Na een week of 2 ging het op de training ook goed, zelfs zonder Total Touch. Op mijn “touch” commando stond Skay stil en op mijn “go” vertrok hij naar het volgende toestel. De eerstvolgende wedstrijd ging het tijdens het spel nog niet helemaal goed, maar tijdens het vaste parkoers voerde Skay de touch perfect uit, zodat wij ons U-tje pakte op het VP en promoveerde naar de 2e graad.

 

terug

 


Laatste Nieuws

Diavoorstelling

Putten (Netherlands)
Today
Sunny
Wind : 2 km/h
Humidity : 76%