web analytics

Canicross/ Canitrail

Canicross: hard(er) lopen met je hond

​Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit.

Ik ben met Duke begonnen met Canicrossen om vooral mijn looptechniek en conditie te verbeteren, maar ben inmiddels gegrepen door het virus.
Zondag’s lopen we altijd een rondje met het canicross clubje van de KC NoordWest Veluwe en indien het langer licht is, doen we ook s’avond nog wel eens een stukje.
Ook lopen we zo af en toe een wedstrijdje.
Er worden jaarlijks ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel NK. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de 30 seconden wordt gestart. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten en elkaar uitdagen of hinderen. Het is altijd verstandig om het parcours van te voren te verkennen, liefst lopend/wandelend met de hond. Voordeel is dat de hond de route dan kent en je minder hoeft bij te sturen of kans hebt op foutlopen en dat je zelf goed weet waar eventuele obstakels en lastige stukken zitten. De route wordt met lint en pijlen gemarkeerd maar net als bij een trail wordt er van de deelnemers verwacht dat ze zelf goed opletten. De afstanden zijn meestal 2 à 3 km voor de korte afstand en 5 à 6 km voor de lange afstand.

Canitrailen

Canitrailen is het samen beleven en genieten van het hardlopen in de natuur (=trailen) waarbij het uithoudings – en doorzettingsvermogen van baas en hond worden getest. Door de optimale samenwerkingen tussen mens en dier word onder allerlei wisselende omstandigheden heel wat kilometers afgelegd, natuurlijke hindernissen genomen, hoogtemeters gepakt en slingerpaadjes overwonnen.
Onderweg is het genieten van de omgeving, laat je in een beekje even je hond zwemmen, las je een wandelpauze in om bij te komen van die steile heuvel en sta je stil om de koolhydraten aan te vullen zodat jullie energievoorraad niet leeg raakt. En dan met een big smile, moe maar voldaan, na de nodige mentale ups en downs, en vaak meer kilometers als je verwacht had is daar het einde van je avontuur …

Tijdens het canitrailen pas je loopstijl- en snelheid continu aan, omdat je vaak over technisch lastige paden loopt met veel oneffenheden.
Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond en dat vergt een goede concentratie en wijde focus. Door een goede samenwerking tussen jou en je hond kun je beter anticiperen op dat wat je op je pad tegenkomt. Heuvel afwaarts vraagt tenslotte een andere techniek als heuvel opwaarts. Boomwortels zijn een mooie uitdaging in reactiviteit in tegenstelling tot het ontspannen kunnen bewegen op naaldbospaden.

Tijdens het canitrailen heb je voldoende water bij je om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Onderweg zijn er niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden. Ga je nog langere einden lopen dan kan wat extra voedsel ervoor zorgen dat jij als baas niet geconfronteerd wordt met de zogeheten hongerklop. Honden hoeven daarentegen niet bijgevoerd te worden tijdens een langere canitrail, maar als beloning kun je natuurlijk altijd iets extra’s meenemen.

Op de lange afstanden leer je  jezelf en je hond heel goed kennen. Kleine signalen waarmee je hond bijvoorbeeld aangeeft dat het dorst heeft leer je eerder te herkennen, waardoor je beter kunt anticiperen op wat je hond en jijzelf onderweg nodig hebben qua voeding, water, tempo en rust om de lange afstand succesvol te kunnen halen. Hierdoor wordt de band met je hond hechter en kun je veel beter als een echt team samen lopen.


Laatste Nieuws

Diavoorstelling

Putten (Netherlands)
Today
Sunny
Wind : 3.4 km/h
Humidity : 55%