web analytics

Canicross

Canicross: hard(er) lopen met je hond

​Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit.

Ik ben met Duke begonnen met Canicrossen om vooral mijn looptechniek en conditie te verbeteren, maar ben inmiddels gegrepen door het virus.
Zondag’s lopen we altijd een rondje met het canicross clubje van de KC NoordWest Veluwe en indien het langer licht is, doen we ook s’avond nog wel eens een stukje.
Ook lopen we zo af en toe een wedstrijdje.
Er worden jaarlijks ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel NK. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de 30 seconden wordt gestart. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten en elkaar uitdagen of hinderen. Het is altijd verstandig om het parcours van te voren te verkennen, liefst lopend/wandelend met de hond. Voordeel is dat de hond de route dan kent en je minder hoeft bij te sturen of kans hebt op foutlopen en dat je zelf goed weet waar eventuele obstakels en lastige stukken zitten. De route wordt met lint en pijlen gemarkeerd maar net als bij een trail wordt er van de deelnemers verwacht dat ze zelf goed opletten. De afstanden zijn meestal 2 à 3 km voor de korte afstand en 5 à 6 km voor de lange afstand.


Putten (Netherlands)
Today
Rainy
Wind : 5.9 km/h
Humidity : 89%
9°C
  • Monday Tomorrow 14 °C
  • Tuesday   16 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr