web analytics

Agility

 

Agility
Het Parcours
De Wedstrijden
De Toestellen

 

 

 

 

Agility (Behendigheid)

 

Tijdens de Crufts van 1978 werd voor het eerst, in de vorm van een demonstratie, agility getoond aan een groter publiek. Het werd gebracht als een pauzenummer tussen de obedience en de eindkeuring. In Nederland werd in 1979 op de Winner-tentoonstelling in Amsterdam de eerste demonstratie agility in Nederland gegeven door KC de Hofstad uit Den Haag.
Tegenwoordig is agility een hondensport geworden die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenaars heeft en zijn er wedstrijdlopers die internationaal al veel successen behaald hebben.
De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden. Zeer zware honden kunnen deze sport beter mijden.
Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is voor behendigheid dus ook belangrijk zijn: volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid.

De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas “handler” actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen. Maar het belangrijkste van behendigheid “agility” is dat hond en baas als team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Oorspronkelijk is agility gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, uitbundige manier. En niet alleen voor baas en hond, maar ook voor de toeschouwer is het een spannende belevenis.

 

 

  terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Agility parcours.

Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag zijn hond, tijdens het meerennen van het parcours, door middel van stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag zijn hond of de hindernissen nooit aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op de lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Hierbij worden een groot aantal verschillende vaardigheden van deze hond verwacht. De toestellen zijn te verdelen in: (hoogte) sprongen, doorgangen, paaltjes en raakvlaktoestellen. Bij wedstrijden worden al deze toestellen in wisselende samenstelling gebruikt. Binnen deze sport zijn er 3 soorten parcours mogelijk: het “vast” parcours, het “jumping” parcours en het “spel” parcours.

Bij een vast parcours kunnen alle hindernissen deel uitmaken van het parcours, dus bijvoorbeeld: sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen, wordt vooraf bepaald door de keurmeester en aangegeven door nummers.

 

Een jumping parcours mag juist geen raakvlaktoestellen bevatten. Dit gaat alleen om springen en snelheid en ook natuurlijk foutloos. ook nu wordt de volgorde waarin deze hindernissen zijn opgesteld aangegeven door de keurmeester.

 

Het spel parcours is niet gebonden aan regels zoals vast parcours en jumping, wel moeten de basisregels van agility in acht genomen worden. Een spel is vrij in te vullen door de keurmeester. Voor aanvang van het spel zal de keurmeester in zijn briefing de regels van het spel uitleggen. Hoofddoel van een spel is de mogelijkheid aan combinaties bieden om ontspannend tijd te vullen of om als eerste parcours kennis te maken met de hindernissen.

 

   terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wedstrijden 

Voor mensen die wedstrijden willen lopen, zijn er diverse mogelijkheden. De meeste lopers zijn op dit moment actief in de Cynophilia-competitie. Cynophilia is onderdeel van de Raad van Beheer en dus ook aangesloten bij de grootste wereldwijde kynologische organisatie FCI. Daarnaast is er in Nederland een tweede organisatie die een agilitycompetitie organiseert; de Federatie Hondensport Nederland (FHN).

Ook worden er door een paar fanatieke Boxerbezitters een jaarlijkse competitie gehouden voor Boxers. Dit omdat de wedstrijden bij Cynophilia en de FHN gedomineerd worden door de border-collies en de Belgische herdershonden en er behoefte ontstond om een onderlinge competitie te houden. Ook zijn er meerdere wedstrijden alleen voor een bepaald ras.

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Toestellen

Toestellen die in een agilityparcours voor kunnen komen zijn:

Hoogtesprongen:
– Enkel sprong, hoogte Large=55 à 65cm. Medium=35 à 45cm. Small=25 à 35 cm.
– Dubbelsprong wordt verkregen door samenvoeging van twee horden die in oplopende volgorde worden geplaatst.
– Muur bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuine stenen.
– Borstelsprong bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn.
– Band bestaat uit een groot frame waar in het midden een band in bevestigd is. Diameter inwendig : min. 38 cm. – max. 60 cm.

 

Raakvlaktoestellen:
– Schutting (ook wel A-Schutting genoemd) samengesteld uit twee elementen die onder een hoek tegen elkaar opgesteld worden.
– Brug (kattenloop) bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo’n 4 meter lang, de 2 schuine delen begin en een eind zijn beide zo’n 3.60 meter lang.
– Wip is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op.
– Tafel bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter, boven kant mag niet glad zijn.

Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval. Bij de schutting en de brug moeten daarop om de 15 tot 20 centimeter klim – en antislip latjes op het loopvlak bevestigt zijn.

 

Doorgangen:
– Tunnel heeft een diameter van 60 centimeter en is minimaal 4 meter lang en in verschillende vormen te buigen, de voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan.
– Slurf kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter, aan die entree wordt een donker geen licht doorlatend zijl bevestigd met een lengte van 3 meter.Slalom (paaltjes):
-De paaltjes bestaat uit een reeks van 6 tot 12 paaltjes met een onderlinge afstand van 60 centimeter die zijn geplaatst in/op een strip, de dikte van de paaltjes zijn 2 tot 4 cm.

 

Breedtesprong:
-Dit toestel bestaat uit 3 tot 5 schuine oplopende elementen vanaf 15 tot 30 cm hoogte, het eerste en de laagste deel is 1.2 meter lang en 15 centimeter breed. De lengte van de breedtesprong ligt voor de Large-honden tussen 1,20 meter en 1,50 meter.

Agility is dus een sport voor snelheid, wendbaarheid, heel veel afwisseling en nadenk werk voor de handlers maar misschien wel het belangrijkst de honden vinden het werkelijk geweldig om hier aan mee te doen, ze zijn vaak ook wel erg hyper van het spel.

 

terug


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

Diavoorstelling

Putten (Netherlands)
Today
Sunny
Wind : 3.4 km/h
Humidity : 55%