web analytics

Agility (Behendigheid)

Agility (Behendigheid)

 

Tijdens de Crufts van 1978 werd voor het eerst, in de vorm van een demonstratie, agility getoond aan een groter publiek. Het werd gebracht als een pauzenummer tussen de obedience en de eindkeuring. In Nederland werd in 1979 op de Winner-tentoonstelling in Amsterdam de eerste demonstratie agility in Nederland gegeven door KC de Hofstad uit Den Haag.
Tegenwoordig is agility een hondensport geworden die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenaars heeft en zijn er wedstrijdlopers die internationaal al veel successen behaald hebben.
De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden. Zeer zware honden kunnen deze sport beter mijden.
Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is voor behendigheid dus ook belangrijk zijn: volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid.

 

De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas “handler” actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen. Maar het belangrijkste van behendigheid “agility” is dat hond en baas als team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Oorspronkelijk is agility gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, uitbundige manier. En niet alleen voor baas en hond, maar ook voor de toeschouwer is het een spannende belevenis.


Laatste Nieuws

Diavoorstelling

Putten (Netherlands)
Today
Sunny
Wind : 2 km/h
Humidity : 76%